10 grunde til at skifte til en menstruationskop – og aldrig se sig tilbage

10 skäl att byta till menskopp – och aldrig se tillbaka

De flesta kvinnor använder engångsbindor och tamponger under sin mens, men visste du att dessa produkter ofta innehåller stora mängder plast och skadliga kemikalier? Faktum är att engångsdynor är gjorda av upp till 90 % plast, och de kan fyllas med syntetiska material som blekmedel, parfymer och bindemedel. Detta kan leda till irritation, klåda och allergiska reaktioner. Lyckligtvis finns det ett alternativ: menskoppen . Här är 10 bra anledningar till varför du bör överväga att byta till menskopp – och aldrig se tillbaka.

Vill du också bli av med plast, kemikalier och skadliga ämnen i dina mensprodukter? Ge menskoppen ett försök idag och upplev skillnaden. Köp din gudinna tempel menskopp här.

Vad är en menskopp?

En menskopp är en liten, flexibel kopp som förs in i slidan för att samla upp mensblod. Istället för att absorbera blodet som tamponger och bindor gör, samlar koppen upp det.

Hur används en menskopp?

För att använda, viks koppen tätt och sätts in som en tampong utan applikator. Väl på plats öppnas den och skapar ett vakuum som förhindrar läckage. För att ta bort koppen, tryck försiktigt på botten för att bryta vakuumet och dra ut den horisontellt för att undvika spill. Blodet kan spolas ner i toaletten, men vid gudinnatemplet uppmuntrar vi dig att hälla det i en kopp vatten och sedan ge tillbaka det till naturen eller till en krukväxt som en hyllning till din cykel.

Nu vet du vad en menskopp är och hur du använder den. Här är de 10 fördelarna med att välja en menskopp framför traditionella produkter:

1. Bättre för miljön 🌍

Varje dag slängs ett stort antal engångsbindor och tamponger och de flesta hamnar på soptippar eller i havet där de förorenar naturen under många år. En menskopp är återanvändbar och kan användas i upp till 5-10 år. Det gör att du drastiskt kan minska ditt avfall och bidra till en mer hållbar framtid.

2. Ekonomiskt sparande 💸

Även om en menskopp kan verka dyrare vid första köp, sparar du pengar på lång sikt. En kopp från Gudinnatemplet kostar mellan 103 DKK, men kan användas om och om igen i upp till 5-10 år om man tar väl hand om den och rengör den ordentligt. Det gör att du kan spara tusentals kronor istället för att köpa engångsbindor eller tamponger varje månad.

3. Mindre risk för infektioner 🚫

Många engångsbindor och tamponger innehåller skadliga kemikalier och syntetiska material som kan störa den naturliga balansen i slidan och orsaka irritation, klåda och svamp. Goddess Temple Menstrual Cup är gjord av 100% medicinsk silikon, som är fri från kemikalier och inte absorberar vätska. Det gör att de inte förändrar din slidas naturliga pH-balans och minskar risken för infektioner.

4. Bekvämare och mer praktisk 🌸

En menskopp kan användas i upp till 12 timmar åt gången, vilket innebär färre toalettbesök och mindre krångel under dagen. Bägaren samlar upp blodet istället för att absorbera det, vilket många kvinnor tycker är mer bekvämt och naturligt. Dessutom behöver du inte oroa dig för att trådar hänger ut eller lukter som kan uppstå med tamponger och bindor.

5. Större kapacitet – färre skift 💧

En menskopp har mycket större kapacitet än tamponger och bindor och rymmer upp till tre gånger så mycket blod som en vanlig tampong. Det betyder att du inte behöver tömma koppen så ofta, även under kraftiga blödningar. Medan tamponger och bindor ofta behöver bytas var 4-6 månad. timme kan du använda en menskopp i upp till 12 timmar utan att behöva tömma den. Det ger dig mer frihet och flexibilitet i din vardag.

Trött på täta byten och oro för läckor? Med en menskopp kan du få mer frihet i din vardag. Hitta rätt storlek och få mer tid för dig själv - se vår storleksguide här .

6. Inga kemikalier och tillsatser 🌱

De flesta tamponger och bindor innehåller kemikalier, blekmedel och parfymer, som kan vara skadliga för kroppen. Menskoppar är däremot gjorda av medicinsk silikon och är fria från skadliga ämnen. Detta gör dem till ett hälsosammare val för dig och din kropp, eftersom du undviker att utsätta ditt känsliga intimområde för potentiellt farliga ämnen.

7. Perfekt för sportaktiviteter 🏃‍♀️

Oavsett om du springer, simmar, yogar eller annan sport så kan menskoppen hänga med. Den stannar på plats och läcker inte, så du kan fokusera på din träning utan oro. Du behöver inte heller oroa dig för obehagliga situationer som ofta kan upplevas med tamponger eller bindor.

8. Enklare reseupplevelser ✈️

Med en menskopp behöver du inte oroa dig för att få slut på tamponger eller bindor när du är på språng. Den tar nästan ingenting och kräver inte frekvent byte, vilket gör den idealisk att ha med sig på resor. Dessutom skapar du mindre avfall vilket gör det lättare att vara hållbar även när du är borta från hemmet.

9. Färre läckor och bekymmer ✅

När den är korrekt införd skapar menskoppen ett vakuum som förhindrar läckage. Det betyder att du kan känna dig trygg och säker, även under tunga menstruationsdagar. Många kvinnor upplever att de råkar ut för färre olyckor och känner sig säkrare än med traditionella produkter som tamponger och bindor.

10. Ökad anslutning till din kropp och cykel 🌺

Att använda menskopp ger dig en unik möjlighet att bli mer medveten om din egen kropp och cykel. Många kvinnor upplever att de faktiskt blöder mindre än de trodde när de ser mängden i koppen. Detta kan vara en ögonöppnande upplevelse som förändrar din uppfattning om din mens. För dem som vill gräva djupare in i den andliga kopplingen till sin cykel kan man skapa ett gudinnaaltare. Häll ditt blod i gudinnatemplets vackra kopparofferskål och använd altaret som en plats för eftertanke och självkärlek. När tiden är mogen kan du välja att donera ditt blod till naturen eller en krukväxt som ett sätt att ge tillbaka till jorden. Denna ritual kan vara ett vackert sätt att få kontakt med din cykel och Moder Jord.

Nackdelar med menskoppen: Vad du bör vara medveten om

Även om menskoppen har många fördelar finns det även några utmaningar som det är viktigt att vara medveten om. Här är några av de vanligaste nackdelarna och förslag på hur man kan hantera dem.

1. Använd med spiral

Vakuumet från en menskopp kan potentiellt påverka en spiral. Om du använder en spiral är det viktigt att vara försiktig när du tar bort koppen, se till att först bryta vakuumet genom att försiktigt klämma ihop koppen. Prata vid behov med din läkare om hur du bäst kan använda de två produkterna tillsammans.

2. Kräver övning

Det kan ta tid att lära sig hur man sätter in och tar bort koppen på rätt sätt. Om du redan använder tamponger kan det vara lättare att vänja sig vid, men kom ihåg att det aldrig ska göra ont. Ta dig tid och prova olika vikningstekniker. Träna hemma tills du känner dig bekväm med det.

3. Olägenheter från vakuumet

Vissa kvinnor upplever obehag av vakuumet, men det kan ofta åtgärdas genom att hitta rätt storlek. På Gudindetemplet säljer vi tre olika storlekar och om du upplever obehag kan du prova en mindre storlek, som t.ex. x-small, för att få bättre passform.

4. Tömning på offentliga toaletter

Det kan vara utmanande att tömma koppen på offentliga toaletter utan handfat i kabinen. Här kan du torka av koppen med toalettpapper eller använda en liten flaska vatten för att skölja den. Alternativt kan du använda desinficerande våtservetter speciellt gjorda för menskoppar, vilket kan hjälpa i akuta situationer.

5. Val av storlek och passform

Att hitta rätt storlek kan vara svårt i början. En felaktig storlek kan leda till läckor eller obehag. The Goddess Temple erbjuder tre olika storlekar, så att du kan hitta den som passar dig bäst. Om du upplever läckage eller obehag kan du prova en annan storlek – till exempel en mindre om koppen känns för stor. Besök vår menskoppsguide & storleksguide här .

6. Rengöring och underhåll

En menskopp kräver regelbunden rengöring och sterilisering efter varje mens. Använd Goddess Temple Menstrual Cup-sterilisator eller koka koppen i en kastrull med kokande vatten för att säkerställa att den förblir hygienisk. Om du är på språng kan du använda speciella rengöringsprodukter eller våtservetter för snabb rengöring.

7. Inte lämplig för alla kvinnor

Även om menskoppar fungerar bra för de flesta är de inte alltid det bästa valet för alla kvinnor. Om du har speciella medicinska tillstånd som endometrios, en lågt liggande livmoderhals eller har genomgått bäckenkirurgi kan det vara svårt att använda en menskopp utan obehag. För vissa kan insättning och borttagning vara smärtsamt och koppen kan kännas besvärande. Om du upplever upprepade problem med obehag, smärta eller svårigheter att använda koppen, kan du behöva överväga andra alternativ, som organiska bindor eller tamponger som är fria från skadliga kemikalier och plaster. Det viktigaste är att hitta en lösning som passar din kropp och dina behov så att du kan känna dig trygg och bekväm under hela din cykel.

Stängning

Att byta till menskopp kan verka överväldigande i början, men de många fördelarna gör det värt ett försök. Oavsett om det är för miljön, ekonomin eller din egen bekvämlighet och hälsa så finns det många goda skäl att prova menskoppen. Så vad väntar du på? Få din menskopp från Goddess Temple idag – och du kommer förmodligen aldrig att se tillbaka!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.