Menstruationskop vs. Menstruationsskive: Hvad er forskellen?

Menskopp vs. Menstruationsskiva: Vad är skillnaden?

Idag är mensprodukter inte längre begränsade till bara tamponger och bindor. Hållbara alternativ som menskoppar och mensskydd har vunnit mark och erbjuder en helt ny typ av komfort och frihet. Men vad är skillnaden mellan de två och vilken är bäst för dig? Här fördjupar vi oss i skillnaderna mellan en menskopp och en mensskiva, samt fördelarna och utmaningarna varje lösning erbjuder.

Vad är en menskopp?

En menskopp är en liten, flexibel kopp gjord av medicinskt silikon som förs in lågt i slidan för att samla upp mensblod. Till skillnad från tamponger och bindor absorberar den inte blodet, utan samlar upp det, samtidigt som ett lätt vakuum mot slidväggen förhindrar läckage. Menskoppen kan användas i upp till 12 timmar åt gången och kan återanvändas i många år, vilket gör den till ett ekonomiskt och miljövänligt val.

Är du redo att ta steget och testa en menskopp? Upplev friheten med gudinnatemplets menskopp och bli av med engångsprodukter! Köp din menskopp här .

Vad är en mensdisk?

En mensskydd är en tunn, flexibel dyna, även tillverkad av medicinsk silikon, som placeras längre upp i slidan, runt livmoderhalsen. Den fungerar som en skål som samlar upp blodet utan att skapa ett vakuum som koppen. Skivan kan användas i upp till 12 timmar och ger utrymme för penetrationssex, då den sitter högre upp och inte tar plats i slidkanalen.

Letar du efter ett diskret alternativ under din mens? Upplev fördelarna med felfritt sex med en mensskydd. Köp din mensskiva här .

Skillnad i placering och passform

Den mest betydande skillnaden mellan menskoppen och mensskivan är deras placering i slidan. Menskoppen sitter lågt i slidan och skapar ett vakuum som håller den på plats. Detta gör den idealisk för dig som vill ha maximalt skydd mot läckor och en stabil lösning. Mensskivan är däremot placerad högre upp runt livmoderhalsen, vilket gör att slidan blir fri. Många kvinnor tycker att disken kan hjälpa till att minska mensvärk, och det är särskilt praktiskt om du vill ha felfritt sex under din mens.

Använd under sex

En av de största fördelarna med mensskyddet är att den tillåter felfritt sex under menstruationen. Disken sitter högre upp och tar inte plats i slidkanalen, så du kan ha sex utan att oroa dig för läckor. Menskoppen är däremot inte lämplig för penetrationssex, då den sitter lågt i slidan och kan orsaka obehag eller läckage om den störs. Kom dock ihåg att varken menskoppen eller disken fungerar som preventivmedel eller skyddar mot könssjukdomar.

Vill du undvika fläckar under menstruationssex? Prova vår vattentät Gudindetæppe™ för extra skydd, sinnesfrid och djupare överlämnande.

Komfort och användning

Komforten varierar från person till person och vad som känns bäst beror på din kropp. Många kvinnor tycker att menskoppen är väldigt bekväm när de väl har vant sig vid att sätta in och ta bort den på rätt sätt. Vakuumet ser till att koppen sitter kvar och känns stabil.

För vissa kan dock vakuumet kännas obehagligt, och det kräver ofta att du hittar rätt storlek för att undvika tryck eller smärta. På Gudindetemplet erbjuder vi flera storlekar, så att du kan hitta en kopp som passar din kropp och dina behov.

Mensskyddet är tunnare och mer flexibelt vilket kan göra det lättare att sätta in och ta bort. Det krävs dock övning för att få den på rätt plats, och borttagningen kan vara svår, eftersom skivan måste dras ut på ett visst sätt för att undvika spill. Men när du väl har lärt dig tekniken blir skivan ett diskret och bekvämt alternativ.

Vilken lösning är rätt för dig?

Valet mellan menskoppen och mensskivan beror på dina behov och preferenser. Båda produkterna är hållbara, ekonomiska och kan användas i många år, vilket sparar både pengar och avfall. Tänk på följande:

  • Menskopp: Välj koppen om du vill ha en enkel och säker lösning som skyddar dig från läckage och håller dig torr i upp till 12 timmar. Bägaren är idealisk om du vill observera ditt mensblod och använda det i ritualer, t.ex. att offra till naturen. Det är lätt att sätta in och ta bort utan att det rör sig om när du väl har lärt dig tekniken.

  • Mensskiva: Välj skiva om du vill ha en högre position i slidan och möjlighet till felfritt sex under mens. Skivan är bra för dem som kan tycka att koppen är för stor eller upplever obehag med vakuumet. Kom dock ihåg att skivan kan vara svårare att ta bort utan att spilla, men med övning blir det lättare.

Nackdelar och utmaningar: Menskopp vs. Mensskiva

Båda produkterna har sina fördelar, men de har också vissa utmaningar:

  • Menskopp: Dammsuget kan vara obehagligt, speciellt om koppen inte sitter ordentligt eller är för stor. Därför är det viktigt att välja rätt storlek och hitta den vikteknik som fungerar bäst för dig.

  • Mensskiva: Disken kan vara svårare att sätta in och ta bort, särskilt i början. Den kräver mer precision då den måste placeras högt upp och dras ut på ett visst sätt för att undvika spill. Men med lite övning blir det lättare att använda.

Tålamod och övning är nyckeln

Oavsett om du väljer en menskopp eller ett mensskydd kräver båda produkterna lite övning. Det kan ta några menstruationscykler innan du känner dig helt bekväm med dem, men med tålamod kommer du snart att uppleva den frihet och komfort de erbjuder. När du väl hittar rätt storlek och teknik kommer båda produkterna att vara bra alternativ till traditionella mensprodukter.

Både menskoppen och mensskivan erbjuder komfort, frihet och hållbarhet som traditionella mensprodukter inte kan matcha. Det viktigaste är att välja den produkt som passar dig och dina behov bäst. Oavsett vilket du väljer kommer båda produkterna att ge dig en mer avslappnad och fri mensupplevelse.

Vill du lära dig mer om fördelarna med en menskopp?

Läs vårt blogginlägg om det 10 skäl att byta till menskopp och ta reda på hur det kan förändra din mens.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.